Ten napój jest o wiele zdrowszy od lemoniady. Jeden składnik robi ogromną różnicę

Dodano:
Napój pomarańczowy Źródło: Shutterstock / Salmonnegro-Stock
Lemoniada to orzeźwiający napój bazujący na soku z cytryny. Ma ona jednak wadę, przez którą nie gasi pragnienia, tak jakbyśmy się tego spodziewali. Sprawdźcie, jak zmodyfikować jej skład, by wyszedł nam na zdrowie.

Klasyczna lemoniada robiona jest z soku z cytryn, wody i cukru. I właśnie od słowa lemon, czyli cytryna, wziął nazwę ten napój. Lemoniadę najlepiej podać dobrze schłodzoną lub z kostkami lodu, a wtedy doskonale schłodzi i orzeźwi. Jednak, gdy przyjrzymy się temu napojowi bliżej, zauważymy w nim jedną wadę. Jaką?

Ile jest cukru w lemoniadzie?

Lemoniada bazuje na soku z cytryny, który jest bardzo kwaśny. By go zneutralizować i napój nie wykręcał nam ust przy piciu, dodaje się do niego sporo cukru. Zwykle na 1 l wody i sok wyciśnięty z 3-4 cytryn, używa się co najmniej 1/2 szklanki cukru. To sporo, jak na napój, który uchodzi za zdrowy i orzeźwiający. 1 szklanka lemoniady może dostarczyć 100, a nawet 120 kcal! To mniej więcej tyle samo, co szklanka coli. Jak więc można „uzdrowić” lemoniadę?

Jak zrobić zdrowszą wersję lemoniady?

Niektórzy używają określenia „lemoniada” dla napojów przygotowywanych z innych owoców, ale na podobnej zasadzie, jak klasyczna lemoniada. Można więc zrobić lemoniadę z arbuza, grejpfruta czy pomarańczy. I waśnie ta ostatnia propozycja wydaje się być, tą najlepszą. Dlaczego? Pomarańcze, jako cytrusy, są bardzo soczyste i orzeźwiające. A ponieważ nie są tak kwaśne, jak cytryny, do napoju przygotowanego na ich bazie nie trzeba dodawać tyle cukru. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo kalorii i sprawić przy okazji, że napój będzie o wiele bardziej orzeźwiający, niż ten zrobiony na bazie cytryn.

Pyszne i zdrowe wersje lemoniady

By lemoniada stała się o wiele zdrowszym napojem, wystarczy zastąpić cukier miodem. Produkt ten doskonale słodzi, ale przy okazji dostarcza także cennych składników. Do lemoniady można też dodać trochę świeżych ziół. Doskonale sprawdzi się tu nie tylko mięta czy melisa, ale też rozmaryn lub tymianek. Wprowadzą do napoju ciekawą nutę smakową i sprawią, że stanie się on bardziej orzeźwiający. W lemoniadzie można też łączyć różne owoce, np. pomarańcze i cytryny lub grejpfruty, a także dodawać maliny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...